Fiskehörnan

Fiskehörnan

Fiska på Öland

Här kan du följa mig i mitt fiske här på Öland men även andra platser.

Utskälld!

HavsöringsfiskePosted by Seppo Sun, May 22, 2016 08:32:24
Vaknade en smula sent. Planen idag var att jag skulle ut och testa den nya flugan vid tre snåret på morgonkvisten. Vaknade 03,30 och tänkte strunta i fisketuren men när jag såg grannens flagga svaja lite lojt i vinden så hoppade jag upp ur sängen. Tog aldrig på mig vadarna utan bara stövlar. Gjorde tre snabba stopp men kände inget. Flugan fungerade utmärk med lagom sjunkhastighet samt att vid snabb hemtagning så bröt den aldrig ytan. Kommer trots allt att göra en liten förändring. Jag kommer att lägga till lite mer hår eller hackel vid huvudet. Häftigt när man åker tidigt som denna morgon så såg jag sex hägrar, svanar, harar, rådjur. En bock som blev mäkta sur på mig antagligen för att jag klampade in på hans revir. En regelrätt utskällning fick jag av denna granna råbock. Träffade även en annan morgonpigg sportfiskare som jag hade en trevlig pratstund med. Härlig morgon.

Någon har haft frukost.

Kanske ett bastubad på morgonkvisten.
Den nya fungerade över förväntan bra.
  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post277

Jakten på di store!

FlugbindningPosted by Seppo Sat, May 21, 2016 18:30:22
Som jag skrev tidigare så skulle jag binda lite större flugor för den grövre sjöörreten. Här kommer några prototyper. Den vita med kaninpäls testade jag igår med Läkar-Lasse och hade en dragning. Det var alles.

Några för test  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post276

Eurovision song contest

HavsöringsfiskePosted by Seppo Sun, May 15, 2016 18:53:56
Lördagskväll och familjen förbereder sig för kvällens Eurovision song contest med chips och andra godsaker. Klockan är nu 18,30 på kvällakvisten och frugan tittar på mig och säger-Åk iväg jag ser att det kryper i dig nu och vi klarar oss väl utan dig ikväll. Springer ned till hobbyrummet, står och stirrar i min flugväska en stund och funderar. Vilka flugor ska jag ha med nu? Jag har nämligen en väska typ attache i aluminium som jag brukar plocka flugor ur som jag ska använda för dagen/kvällen. Slänger ett getöga på barometern som hade vridit sig rejält från vackert till ostadigt, samtidigt som jag kollar i appen hur nordostvinen på 4 ms kommer att vrida sig senare under kvällen. Östra eller västra sidan? Efter många om och men så landar jag på östra sidan. Stannar en stund och beskådar en ganska så orädd fälthare. Kommer på mig själv att jag börjar nog få andra värderingar för tanken på harörenymf eller liknande poppade inte upp utan snarare tankar kring denna jösse och dennes liv på fältet. Har den ungar i närheten osv. Lagom härlig nordostangung i vattnet. Flugan en polenfluga bryter vattenytan första gången 19,30 denna kväll. Fiskar av sträckan och funderar på att byta plats men något säger mig eller snarare magkänslan att fiska av sträckan en gång till vilket jag gör. Fjärde kastet, klockan är nu 20,30 så blir det tvärstopp. Tror först att jag dragit fast polenflugan i en sten men sen börjar linan rinna ut sakta men säkert. Känner inte igen beteendet på fisken. Inga knyck bara mycket tungt och ökande utras på linan. Efter kanske fem till tio sekunder så släpper flugan. Vete fanken vad det var och troligen dessutom felkrokad men jag fick en härlig pulshöjning i alla fall. På vägen hem så springer lilljösse framför bilen en stund. Härligt mysiga dessa små liven när man ser den lilla tofsen på rumpan gå som en symaskin. Kommer lagom hem för att se Justin Timberlake prata med Frans. Imponerande att få hit en sådan världsstjärna. Härlig person denna Justin. Stort ”GRATTIS” till Frans femteplats och den mest nedladdade låten på iTunes. Över ”30” miljoner nedladdningar före finalen det måste jag säga ger respekt. Givetvis oxå ett stort ”GRATTIS” till vinnaren Jamal från Ukraina. Nu ska jag banne mig binda stooora sjööretflugor för kommande nattfiske.
Jösse på grönbete  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post275

Strömmingstider!

StrömmingsfiskePosted by Seppo Sun, April 24, 2016 10:18:56

Testade igår tidig morgon och sen kväll men endast några dragningar. Fullmåne brukar sällan fungera bra för mig så jag tänkte att kanske, kanske har strömmingen börjat komma strandnära. Läkar-Lasse ringer mig och undrar om jag hänger med på ett kvällspass. Självklart så följer jag med och riggar genast om mitt flugspö till "måste bete" sjöörret/strömming. Spännande flugfiske detta för man vet inte vad som kliver på strömmings tackel. Jag har fått sjöörret, tobis, flundror, simpor, näbbgäddor, abborrar och givetvis strömming. Igår kväll fick jag endast tre strömmingar och en tobis men Lasse hade en finfin sjöörret på men som tyvärr klev av. Först trodde han att han fått bottennapp. Som endfluga så brukar jag ha typ omöborste eller liknande som man fiskar långsamt in. Stamlinan oftast 0,30 för det blir mindre trassel då. Totala tackel längd ca 1m. Pannlampa ett måste för strömmingen kommer oftast in efter solnedgång. Denna metod går utmärkt att använda även vid spinnfiske. Långsamtgående kustwobbler framför tacklet eller flöte och tacklet hängande med ett litet sänke går utmärkt. Är det mycket strömming inne så får du en hel del strömming. Att sjöörret kliver på strömmings tacklet är mer en regel än undantag. Jag har gjort en liten skiss som kanske förklarar det hela lite närmare. Fantastiskt roligt detta.

Skitfiske / Seppo

Läkar-Lasse inväntar skymningen.

Lördagskvällens fångst.
  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post274

Äta gott!

HavsöringsfiskePosted by Seppo Mon, April 18, 2016 19:10:37
Skriver fredagen den 15/4 i almanackan.
Ligger på soffan i hobbyrummet och softar en smula när jag hör en bil komma in på gårdsplanen. Kvicknar till av ljudet och ser att det är Pelle Klippinge som har backat in på gården. Denna dag skulle vi och hans fiskebröder försöka lura några sjöörret var tanken. Känner på mig att det ska bli lite spännande att fiska denna dag på grund av att vinden hade gjort en total kovändning från igår. Igår var det nordan och kl 08,00 idag klockren sydlig vind. Vi började passet på västra sidan. Efter att luskammat hundratalet meter utan ett pill åkte vi till östra sidan där vi bökade igenom två "heta" platser som idag visade sig vara totalt iskalla. Lite samråd och så bar det åter av till västra sidan. Började känna att vår fiskedag började bli en bilåkar dag men en trevlig sådan. Det smartaste man kan göra när det inte fungerar riktigt som man tänkt sig så ska man sätta sig ned, varva ner en smula och äta något gott. Vi började grilla hamburgare som Pelle hade med sig samt annat smått å gott som t.ex mitt hembakade bröd. Mätta och belåtna så började vi åter småkasta igen varvat med lite vila på varma småstenar efter stranden. Sydvinden var inte att leka med men när kvällen kom så kom även sjöörreten in. Från att ingen av oss fyra känt ett enda pill på hela dagen så började vi få dragningar, en hel del returer och följen. Plötsligt så fick vi ett fantastiskt fiske. Märkligt hur det kan vända så extremt. Personligen så hade jag en härlig minnesrik fredag med dessa gubbar. Ett härligt avslut på semesterveckan mina damer och herrar.

God mat och goa historier. Mycket viktigt!

Det var tufft fiske i sydvinden
  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post273

HavsöringCup 2016

HavsöringsfiskePosted by Seppo Tue, April 12, 2016 07:55:04
Alltid lika roligt med denna tävling och alltid lika svårt att vinna över våra goda vänner från Danmark. Som vanligt så huserade jag i Källa hamn med mina vapendragare Bengt och Zlatko från Lund medans Läkar-Lasse bevakade södra Öland. Mycket god mat och dryck blev det i vanlig ordning. Till och med frugan sov över en natt i stugan. Du kan läsa mer om detta på www.havsoringoland.se

Zlatko och Bengt lägger upp sin taktik
Här är min vinnaröring gällande flugfiskeklassen 3,606kg
Niclas, Andreas och Stina hade fullt upp vid invägningen

Prisvinnarna! Kan det bli bättre?
  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post272

HavsöringCup den 9-10 April

HavsöringsfiskePosted by Seppo Sun, April 03, 2016 21:52:47
Läkar-Lasse och jag gjorde ett par träningsrundor för den stundande HavsörinCup. Vi fiska de både östra och västra sidan denna helg. En härlig helg med perfekta vindar i mitt tycke och visst blev helgen magnifik med facit i hand. Totalt motionerade vi sju stycken sjöörret med en topp på modiga 3,5 kg. Ja eller rättare sagt så var det Lasse som motionerade och jag fick springa till bilen efter kameran. Det är så typiskt när man lämnar kameran i bilen så händer det saker. Jag står och fiskar i lugnans ro när jag hör fågelkvitter, jag vänder mig om men ser ingen fågel. Efter ett antal nackvridningar och fågelkvittrande så ser jag Lasse med ett kraftigt böjt spö och en vilt hoppande sjöörret. Det var Lasse som visslade hela tiden och inte en fågel. Jag springer till honom och förbannar mig själv att jag inte har min kamera med mig i denna spännande stund innan Lasse lyckas landa denna fina sjöörret som dessutom var fenklippt. Händer inte ofta här på södra delen av ön. Ett stort grattis till Lasse.

Hoppas vis syns till helgen den 9-10 April

Lasses fina 3,5:a


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post271

Påskörret!

HavsöringsfiskePosted by Seppo Sat, March 26, 2016 12:29:12

Tittar på klockan på morgonkvisten och ser att jag har vaknat lite för sent. Själv så brukar jag vara ute timman innan solen bryter horisonten. Snabbt på med kläderna och in i bilen. Väderappen visar nordvästvindar men jag styr mot östra sidan denna påskaftonsmorgon. Det finns några fina flisor en bit ut på ett ställe som man endast når vid lågvatten som nu. Runt dessa brukar det i stort sett alltid snurra en och annan sjöörret. Lite irriterad är jag på mig själv när klockan visar 05,45 och solen redan skapligt på väg upp. Nu har jag lite tur i alla fall för det är fortfarande mulet så kanske, kanske. Kollar vattentempen som visar 6,5 grader så jag bestämmer mig att knyta på en egenbunden variant av polenflugan. Jag har försökt att binda Magnus Karlssons utsökta polenfluga och jag tror att först nu så börjar jag lite smått närma mig sanningen men det är en bit kvar. Lite varmare i vattnet så på med en snabbare fluga är tanken. Vadar försiktigt ut till den tänkta flisan och börjar fiska av med snabb hemtagning. 06,15 kliver första retur ala 45:a. Fem minuter senare kliver en bättre på men jag känner att lite loj är den. En fin men mager fisk på halftannat kilo som oxå får gå på retur. Kände några knyck till men sen blev det dött och himlen blev kristallklar. Gjorde några travande försök till men kände mig mycket nöjd trots min sena ankomst till platsen. Innan jag åkte hem satt jag och slurkade lite kaffe medans Viporna visade mig hur man konstflyger till lärkans drill. Luftens akrobater dessa vackra fåglar. En härlig Påskaftonsmorgon.

Ps Hörde att Johan B landat en riktigt stor gädda..Jösses!!

Glad Påsk / Seppo

Kanske börja likna lite smått Magnus Karlssons utsökta polenfluga  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post270
Next »