Fiskehörnan

Fiskehörnan

Mitt Fiskeliv

Här kan du följa mig i mitt fiske på Öland men även på andra platser.

Surfcasting efter havsöring o flundra

SurfcastingPosted by Seppo Tue, May 14, 2019 20:28:45
På ena spöt har jag som bete Tobis och bläckfisk och det andra spöt har jag endast mask. Denna förmiddag var det endast mask som gällde. Vi dvs frugan och jag tappade tre fina öringar plus att linan gick av på en större fisk. Kanske var det en stooor havsöring.


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post330

Skrubbatackel

FlundremetePosted by Seppo Tue, May 07, 2019 07:13:40
Såhär ser mitt skrubbatackel ut som jag oftast använder mig av. Även havsöringen verkar gilla lite blingbling. Lite småskedar och färgade små kulor brukar göra susen. Det är bara din fantasi som sätter gränser.

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post329

Stödfilm Tobistillverkning

ÖvrigtPosted by Seppo Fri, May 03, 2019 13:38:10
Stödfilm om hur jag tillverkar Tobisdrag av Fimo Soft Lera

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post328

Tobisdrag av lera!

ÖvrigtPosted by Seppo Thu, May 02, 2019 12:37:03
Först och främst vill jag poängtera att om du är sugen på stor öring (3+) så är tiden mogen nu. När slånen blommar så kommer dom stora öringarna in så passa på. För min egen del så får jag nog ligga lågt ett antal månader pga sjukdom. Flugfiske är det inte tal om men på sin höjd meta lite med sällskap det kan nog fungera, ska testa det i alla fall så får vi se. Nåja! slutsnyftat nu utan det är nu jag har tid att pula lite försiktigt med t.ex. hemmapulade tobisdrag av lera. Det är första gången jag försöker mig på detta så med lite träning blir det nog bättre och bättre skulle jag tro.

Ok! hur gör man nu tobisdrag av lera? Såg på You Tube hur man kan göra så här kommer mitt försök. Detta är vad du behöver;
Från vänster högst upp: Flätlina 0,18 ca 40cm, lekande, trekrok, ståltråd 0,8-1,0mm, Knivblad, Fimo Soft lera, Ögon, Pärlor.
Här har jag skurit ut en bit lera. Denna bit räcker till två större tobis plus en liten.
Knådar biten i händerna så att den blir mjuk och formbar.
Här har jag knådat med en liten skärbräda för att få jämnare rundhet. Nu är "korven" 9mm tjock och 110mm lång.
Snittar korven i mitten för att lägga i ståltråden. Lite marit är det ju att få snittet i centrum. Bästa resultat får du med en stel ståltråd min var en smula för mjuk.
Här har jag äntligen fått i ståltråden hyfsat i centrum och sen har jag kavlat igen med skärbrädan samt konat leran både fram och bak.

Här har jag snittat ända ner till tråden så att jag får tobisen i fyra delar.
Här gräddar jag tobisen i ugnen. 110 grader (OBS ej över 130 grader) i 30 minuter. Bäst blir det nog om du gräddar i ca 50 minuter.

Här har jag knutit på trekrok, självlysande pärla bak och fram har jag en röd pärla som jag har trätt flätlinan igenom två ggr plus lite superlim på (ej måste). Som du ser så har jag två distanser för att tobisen ska få en lagom rörlighet men inte för mycket. (Flätlinan ska vara spänd igenom kroppen).
Tre färdiga tobis med pålimmade ögon och allt. De två stora väger ca 9 gram och den lilla för mitt UL-spö väger 2 gram. Tjockleken är på de stora 9mm och den lilla 5mm . Flätlinan på den lilla tobisen är 0,12mm. Flätlinans totala längd på alla är 40 cm med ett lekande som du ser på bild. När du fiskar med dessa så kan du sätta på ett sänke typ 6-10 gramm eller mer ovanför lekandet. Jag ska testa dessa vid tillfälle. Om du vill så kan du måla tobisen i din favoritfärg för det kommer jag att göra.

Lycka till och skitfiske på er
/Seppo

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post327

HavsöringCup 2:a dagen!

HavsöringsfiskePosted by Seppo Mon, April 08, 2019 04:59:49

Tappar en finfin havsöring sista dagen under HavsöringCup Öland 2019.
Beklagar den dåliga filmkvaliteten.

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post326

Havsöring Cup 1:a dagen!

HavsöringsfiskePosted by Seppo Sat, April 06, 2019 20:40:23
Lite motionerande av havsöring under HavsöringCup här på Öland. Blev totalt tre öringar som fick motion denna 1:a tävlingsdag.

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post325

Surfcasting 2019 (3)

SurfcastingPosted by Seppo Fri, March 15, 2019 14:12:50
Det var lite av en julafton idag. Fick hem den andra surfcasting rullen plus lite sänken som jag saknat. Nu börjar allt falla på sin plats för att man inte ska stå där på stranden som ett fån och förbarma sig själv för att man saknar det ena och det andra. Den gamla Spinit 6000 kommer jag inte lägga på hyllan utan den kommer jag att använda till mitt båtspö så någon pensionering av den gamla rullen blir det inte än på ett tag i alla fall.
Rullen jag fick hem idag heter Yokozuna Ryoshi Surfbeach 6000. Denna rulle har en mer konad spole i förhållande till den andra som heter Yokozuna Ryoshi Surfwave 6000. Vi får se om jag märker någon skillnad i kastlängd mellan dessa rullar.
Fick även hem en del sänken så nu har jag kastvikter från 60-120gram vilket jag tror räcker en bra bit för mitt behov.
Återkommer
/Seppo
Ryoshi Surfwave 6000 och den nya Ryoshi Surfbeach 6000


Lite olika sänken.

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post324

SurfCasting 2019 (2)

SurfcastingPosted by Seppo Tue, February 19, 2019 10:10:06
Då var första testet med den nya rullen Ryoshi Surf avklarad. Rullen släpper linan mycket bra och känns bra tillsammans med Kali Nemesis spöt. Rullen har jag laddat med 250m 0,25mm nylonlina och som chocklina har jag 0,50mm nylon.Sänke 80g. Som bete på detta spö så hade jag enbart bläckfisk på krok strl 6. Mitt andra Nemesis spö så var den riggad med mitt gamla Spinit rulle som är laddad med 250m 0,40mm nylon, sänke 100g och även denna hade en chocklina på 0,50mm nylon. Som bete sill och bläckfisk på krok strl 1. Dvs ett spö med stora beten och det andra spöt med betydligt mindre beten. Målgruppen var denna dag havsöring, torsk, skrubbor, bergtunga och sjötunga. Tungan har en väldigt liten mun så därav ett spö tacklat med mindre krok.
Metade från kl 14,00 till 17,20 men inte ett pill på hela tiden men å andra sidan så fick jag rapport från så kallade "SÄKRA" spot och där blev det inga känningar heller. Trots saknad av napp så var jag mycket nöjd med fisketuren.

Nu till helgen (om allt klaffar) blir det på lördag surfcasting och på söndag flugfiske efter sjöörret.

Återkommer med rapport.
Den gamla arbetshästen Spinit och den nya rullen Ryoshi Surf.
Båda Nemesis surfspön in aktion.
På söndag blir det jakt efter sjöörret.  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post323
Next »