Fiskehörnan

Fiskehörnan

Mitt Fiskeliv

Här kan du följa mig i mitt fiske på Öland men även på andra platser.

Chipspåsen! Del 2 av 3

FlugbindningPosted by Seppo Wed, October 10, 2018 12:41:23

Sabiki Rig!

Ja jag vet att det börjar närma sig havsöringsträff här på ön och att många av oss har redan börjat fila på krokarna. Häftigt vandringspris står på spel för gemene tävlande skulle jag tro. Personligen vet jag inte i skrivande stund om jag kan vara med, men jag hoppas det i alla fall. En dag om inte annat! Nåja! Tillbaka till hur jag knyter en rigg för dessa utsökta chipspåseflugor. Riggen jag knyter heter Sabiki Rig som fungerar otroligt bra, knutarna håller samt minimalt med trassel under fisket. Har fått allt från makrill, torsk, sill till havsöring och riggen håller. Som stamlina har jag 0, 40 eller 0,50 mm nylon, sällan tunnare men till upphängarflugor, beroende på krokstorlek så varierar jag mellan 0,20-0,50 och givetvis beroende helt på vad jag fiskar efter. Totallängd för denna rigg kommer att ligga kring 110-150cm beroende på hur många upphängare du vill ha. Personligen så brukar jag ha tre (3) upphängarflugor. Blir mer hanterbart enligt mitt tycke.

Skitfiske på er mina damer och herrar och hoppas att vi syns på vår havsöringsträff den 27-28/10 här på Öland. Läs mer om tävlingen på www.havsoringoland.se.

/Seppo

Ps! Nu ska jag baske mig frigöra lite yta för vandringspriset. He, he!

Här kommer ett bildspel på hur jag knyter Sabiki Rig. Återkom gärna om jag är otydlig.

Från sänke är det 40cm till första överhandsknut som är dubbel. När du drar åt så bildas det en åtta. Du trär igenom flugtafsen, först genom den undre och sedan genom den övre ringen. Dra upp flugan ända till överhandsknuten på stamlinan och dra åt lite. Jag brukar ha mellan 25-30cm mellan knutarna. Flugans tafs har jag ca 30 cm lång för att jag ska få bra grepp när jag drar åt knuten.

Nu ska du göra en uniknut av flugtafsen. forma en ring först som är ca 2,5-3,0 cm i diameter alldeles intill flugan och stamlineknuten. Linda tafsen 4ggr igenom, fukta och dra försiktigt åt samtidigt som du håller i flugan. Knuten kommer att glida upp efter stamlinan. Dra sedan flugan tillbaka och knuten kommer att glida tillbaka till stamlineknuten. Dra åt båda nu och klipp av överbliven stump. Nu är det bara att gå på nästa.

Typ så här när den är färdig. Tafsen från fluga till stamlina blir ca 7-8cm lång. Jag brukar ha beteslås vid sänket (lättare att byta sänken) och lekande överst.

Här kommer en annan bildserie som kanske hjälper en smula.


Öglorna gör jag med en dubbel överhandsknut. fuktar och drar åt.  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post321

Chipspåsen! Del 1 av 3.

FlugbindningPosted by Seppo Fri, September 28, 2018 10:19:01

Ja, jag vet att det vankas sjöörret men det vankas oxå sill och strömming. Har personligen motionerat 3st sjöörret med en topp på 1,5kg såhär långt på hösten men betydligt fler sill och strömming. Här kommer en bindbeskrivning på sill/strömmingsflugor som jag binder med hjälp av folie från en chipspåse. Detta material är obegripligt starkt måste jag säga. Makrill, Sej, Torsk, Sill men även en och annan sjöörret har ruskat runt med dessa och flugorna är helt opåverkade. Underbart material att använda vid flugbindning. Första delen här är en beskrivning i bilder. Tar lite längre tid men flugorna blir otroligt hållbara. I skrivande stund så binder jag upp ett antal sjöörretflugor som ska testas inom kort här på ön. Kommer bergis att fungera det är jag helt säker på.

När det gäller mönster på flugorna så är det bara fantasin som sätter gränser. Och en viktig sak till. -Kan jag så kan definitivt du.

Hoppas att dessa bilder är vältalande.

Folie från en chipspåse.

Skär till remsor som är ca 1,5-2,0cm breda.

Typ såhär!

Veckar folie till V-form.

Mottar till längden som är lite längre än kroken och klipper av.

Klipper folie till önskad form.

Färdig för att bindas in.

Binder på lite flashabou (rosa) på kroken i detta fall krok str 2.

Binder på vingen.

Lackar med frugans nagellack. Hon letar efter den fortfarande, he, he, he!

Här har jag bundit upp flugor i strl 6 och 10.

Flugan på bildserien har krok strl 2 men jag binder även dessa i storlek 10, 8, 6, 4 och 2. Helst med krokar i guld och silver. Fungerar säkert lika bra med vanliga krokar oxå. Nu kan man binda dessa snabbare och enklare om man vill och jag kommer att återkomma om detta och hur man tillverkar tackel.

Skitfiske på er mina damer och herrar.

/ Seppo  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post320

Tånglakar

FlugbindningPosted by Seppo Sat, March 25, 2017 12:53:37
Ibland så får jag öringar som har en tånglake hängande i mungipan. Det är inte en ovanlig företeelse utan det händer titt som tätt. Har bundit ett antal testflugor som verkar leverera bra tycker jag själv. Tånglakeflugorna är inte helt klara i mönstret ännu men bra nära.
Här några bilder på mina tånglakar.

Tånglake Whitegoast!


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post308

Lim-ögon på mitt sätt!

FlugbindningPosted by Seppo Sun, February 19, 2017 13:38:18
Här en liten filmsnutt hur jag tillverkar lim-ögon med Super Epoxy. Inga konstigheter.


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post303

Nöjdförklarar mig!

FlugbindningPosted by Seppo Sat, February 11, 2017 09:23:06

Tredje försöket och känner mig nöjd med mina lim-ögon. Givetvis går det att göra ännu bättre om jag testar av lite olika lim typer gällande härdningstid etc. Till den sista plattan till höger har jag använt super epoxy som härdar på 5-10 minuter. Kanske lite i snabbaste laget men fungerar. Jag har även blandad i fosforpulver i limmet för att göra dom självlysande. Kanske kan trigga trög sjöörret lite extra ibland. Färgpulver som jag använt är från min mammas samling av pulver (inköpt i Finland) som hon använde när hon gjorde pimpelkrok. Hon var riktigt vass på det ska du veta. Saknar dig min käre mor!

Tredje försöket och jag nöjdförklarar mig.

  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post301

Lim-ögon test 2!

FlugbindningPosted by Seppo Fri, February 10, 2017 20:24:31
Okej! Nu börjar sanningen krypa fram sakta men säkert. Bättre glasögon och lite träning så kanske ögonen blir acceptabla. Fantastiskt roligt är det i alla fall. Trevlig helg önskar jag er mina damer och herrar.


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post300

Lim-ögon!

FlugbindningPosted by Seppo Wed, February 08, 2017 20:49:55
Testade min gamla limpistol. Tanken är att göra små lim ögon. Testet gick sådär. Behöver nyare lim, bättre ljus men framförallt bättre glasögon. Bara att testa på nytt mina damer och herrar.


  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post299

Små Albyminkar!

FlugbindningPosted by Seppo Fri, February 03, 2017 04:43:10
Denna årstid kan du hitta sjöörreten väldigt nära land. Kan även vara samlad i större stim men ack så skygga dom är. Flertalet gånger har jag sett ett antal sjöörret ploga iväg när linan har landat över dom. Små flugor i strl 6, 8 och 10 i lite skarpare färger verkar fungera bra.
Här har jag nyknådade Albyminkar. Albyminken och Albyminken Pink 2.0 på en Patridge Saltwater Shrimpkrok krokstorlek 8. Ja! jag får en tår i ögat av alla minnen detta mönster har gett mig under alla dessa år och sjöörreten kommer snart att få ont i halsen.
  • Comments(0)//fiskehornan.sepposfiskehorna.se/#post296
Next »