Fiskehörnan

HavsöringCup 2:a dagen!Havsöringsfiske

Posted by Seppo Mon, April 08, 2019 04:59:49


Tappar en finfin havsöring sista dagen under HavsöringCup Öland 2019.
Beklagar den dåliga filmkvaliteten.

Your mobile does not support playing flash video.

Havsöring Cup 1:a dagen!Havsöringsfiske

Posted by Seppo Sat, April 06, 2019 20:40:23

Lite motionerande av havsöring under HavsöringCup här på Öland. Blev totalt tre öringar som fick motion denna 1:a tävlingsdag.

Your mobile does not support playing flash video.

Surfcasting 2019 (3)Surfcasting

Posted by Seppo Fri, March 15, 2019 14:12:50

Det var lite av en julafton idag. Fick hem den andra surfcasting rullen plus lite sänken som jag saknat. Nu börjar allt falla på sin plats för att man inte ska stå där på stranden som ett fån och förbarma sig själv för att man saknar det ena och det andra. Den gamla Spinit 6000 kommer jag inte lägga på hyllan utan den kommer jag att använda till mitt båtspö så någon pensionering av den gamla rullen blir det inte än på ett tag i alla fall.
Rullen jag fick hem idag heter Yokozuna Ryoshi Surfbeach 6000. Denna rulle har en mer konad spole i förhållande till den andra som heter Yokozuna Ryoshi Surfwave 6000. Vi får se om jag märker någon skillnad i kastlängd mellan dessa rullar.
Fick även hem en del sänken så nu har jag kastvikter från 60-120gram vilket jag tror räcker en bra bit för mitt behov.
Återkommer
/Seppo
Blog imageRyoshi Surfwave 6000 och den nya Ryoshi Surfbeach 6000

Blog image
Lite olika sänken.

SurfCasting 2019 (2)Surfcasting

Posted by Seppo Tue, February 19, 2019 10:10:06

Då var första testet med den nya rullen Ryoshi Surf avklarad. Rullen släpper linan mycket bra och känns bra tillsammans med Kali Nemesis spöt. Rullen har jag laddat med 250m 0,25mm nylonlina och som chocklina har jag 0,50mm nylon.Sänke 80g. Som bete på detta spö så hade jag enbart bläckfisk på krok strl 6. Mitt andra Nemesis spö så var den riggad med mitt gamla Spinit rulle som är laddad med 250m 0,40mm nylon, sänke 100g och även denna hade en chocklina på 0,50mm nylon. Som bete sill och bläckfisk på krok strl 1. Dvs ett spö med stora beten och det andra spöt med betydligt mindre beten. Målgruppen var denna dag havsöring, torsk, skrubbor, bergtunga och sjötunga. Tungan har en väldigt liten mun så därav ett spö tacklat med mindre krok.
Metade från kl 14,00 till 17,20 men inte ett pill på hela tiden men å andra sidan så fick jag rapport från så kallade "SÄKRA" spot och där blev det inga känningar heller. Trots saknad av napp så var jag mycket nöjd med fisketuren.

Nu till helgen (om allt klaffar) blir det på lördag surfcasting och på söndag flugfiske efter sjöörret.

Återkommer med rapport.
Blog imageDen gamla arbetshästen Spinit och den nya rullen Ryoshi Surf.
Blog imageBåda Nemesis surfspön in aktion.
Blog imagePå söndag blir det jakt efter sjöörret.SurfCasting 2019Surfcasting

Posted by Seppo Thu, January 03, 2019 09:21:29

Startade första dagen på år 2019 med surfcasting här på ön. Vad är nu surfcasting för typ av fiske? Nu vill jag här nämna att jag är nybörjare på detta med surfcasting men jag ska försöka förklara så gott det går om vad det handlar om. I stort sett så handlar det om bottenmete på distans. Med distans så är det kastlängder på 100 meter upp till 200 meter, ja det finns dom som har kastat över 300 meter. Kastspöna ligger i längder på 3 till 5 meter. Dessa spön är rena kastmaskiner och klara av beten från 100g till 350gram eller mer. Dessa spön jobbar bäst från 100gram i kastvikt. Rullarna är kraftiga och finns både som haspel och multiplikator. Sänken finns i massa olika typer och vikter.
Mitt surfacasting spö heter Nemesis, tre delat och är på 14 fot dvs 4,2 meter. Klarar vikter mellan 100-200 gram. Som rulle så har jag en gammal haspelrulle Spinit 6300. Denna rulle är ca 45 år gammal. Inte optimal men fungerar bra samt att den håller eftersom allt i rullen är i metall. Som chocklina har jag 0,60 mm nylon och som huvudlina på ca 300 meter har jag 0,40 mm nylon men kommer att byta till 0,25 mm.

Jag har fiskat eller snarare tränat med Nemesis totalt sex fisketurer såhär långt. Fisk som jag fått under dessa pass är skrubbor, sill, sej, makrill, torsk och havsöring. Hela åtta stycken öringar faktiskt varav sex här på ön. Jag kommer att lägga upp mina fisketurer gällande surfcasting löpande på denna blogg. Jag kommer att gå mer in på detaljer gällande beten, krok, linor, rullar, taktik eller när jag lyckas eller misslyckas och framför allt hur jag kommer att utvecklas som surfmetare/ kastare. Ska verkligen bli ett spännande surffiske år.

Önskar dig god fortsättning och ett härligt skitfiske år.

/Seppo

Blog image
Såhär kan det se ut när allt är uppriggat. Nemesis i mitten.

Blog image
Feederspön på 11 fot ser klena ut mot kastmaskinen Nemesis i mitten.

Blog image
Här har jag tacklat en ettans krok med Bläckfisk och sill som jag lindat ihop med tunn gummitråd. Detta bete har gett mig 8 öringar såhär långt.Chipspåsen! Del 2 av 3Flugbindning

Posted by Seppo Wed, October 10, 2018 12:41:23

Sabiki Rig!

Ja jag vet att det börjar närma sig havsöringsträff här på ön och att många av oss har redan börjat fila på krokarna. Häftigt vandringspris står på spel för gemene tävlande skulle jag tro. Personligen vet jag inte i skrivande stund om jag kan vara med, men jag hoppas det i alla fall. En dag om inte annat! Nåja! Tillbaka till hur jag knyter en rigg för dessa utsökta chipspåseflugor. Riggen jag knyter heter Sabiki Rig som fungerar otroligt bra, knutarna håller samt minimalt med trassel under fisket. Har fått allt från makrill, torsk, sill till havsöring och riggen håller. Som stamlina har jag 0, 40 eller 0,50 mm nylon, sällan tunnare men till upphängarflugor, beroende på krokstorlek så varierar jag mellan 0,20-0,50 och givetvis beroende helt på vad jag fiskar efter. Totallängd för denna rigg kommer att ligga kring 110-150cm beroende på hur många upphängare du vill ha. Personligen så brukar jag ha tre (3) upphängarflugor. Blir mer hanterbart enligt mitt tycke.

Skitfiske på er mina damer och herrar och hoppas att vi syns på vår havsöringsträff den 27-28/10 här på Öland. Läs mer om tävlingen på www.havsoringoland.se.

/Seppo

Ps! Nu ska jag baske mig frigöra lite yta för vandringspriset. He, he!

Här kommer ett bildspel på hur jag knyter Sabiki Rig. Återkom gärna om jag är otydlig.

Från sänke är det 40cm till första överhandsknut som är dubbel. När du drar åt så bildas det en åtta. Du trär igenom flugtafsen, först genom den undre och sedan genom den övre ringen. Dra upp flugan ända till överhandsknuten på stamlinan och dra åt lite. Jag brukar ha mellan 25-30cm mellan knutarna. Flugans tafs har jag ca 30 cm lång för att jag ska få bra grepp när jag drar åt knuten.

Blog imageNu ska du göra en uniknut av flugtafsen. forma en ring först som är ca 2,5-3,0 cm i diameter alldeles intill flugan och stamlineknuten. Linda tafsen 4ggr igenom, fukta och dra försiktigt åt samtidigt som du håller i flugan. Knuten kommer att glida upp efter stamlinan. Dra sedan flugan tillbaka och knuten kommer att glida tillbaka till stamlineknuten. Dra åt båda nu och klipp av överbliven stump. Nu är det bara att gå på nästa.

Blog imageTyp så här när den är färdig. Tafsen från fluga till stamlina blir ca 7-8cm lång. Jag brukar ha beteslås vid sänket (lättare att byta sänken) och lekande överst.

Blog imageHär kommer en annan bildserie som kanske hjälper en smula.

Blog image
Blog imageÖglorna gör jag med en dubbel överhandsknut. fuktar och drar åt.

Blog imageChipspåsen! Del 1 av 3.Flugbindning

Posted by Seppo Fri, September 28, 2018 10:19:01

Ja, jag vet att det vankas sjöörret men det vankas oxå sill och strömming. Har personligen motionerat 3st sjöörret med en topp på 1,5kg såhär långt på hösten men betydligt fler sill och strömming. Här kommer en bindbeskrivning på sill/strömmingsflugor som jag binder med hjälp av folie från en chipspåse. Detta material är obegripligt starkt måste jag säga. Makrill, Sej, Torsk, Sill men även en och annan sjöörret har ruskat runt med dessa och flugorna är helt opåverkade. Underbart material att använda vid flugbindning. Första delen här är en beskrivning i bilder. Tar lite längre tid men flugorna blir otroligt hållbara. I skrivande stund så binder jag upp ett antal sjöörretflugor som ska testas inom kort här på ön. Kommer bergis att fungera det är jag helt säker på.

När det gäller mönster på flugorna så är det bara fantasin som sätter gränser. Och en viktig sak till. -Kan jag så kan definitivt du.

Hoppas att dessa bilder är vältalande.

Folie från en chipspåse.

Blog imageSkär till remsor som är ca 1,5-2,0cm breda.

Blog imageTyp såhär!

Blog imageVeckar folie till V-form.

Blog imageMottar till längden som är lite längre än kroken och klipper av.
Blog image
Klipper folie till önskad form.
Blog image
Färdig för att bindas in.
Blog image
Binder på lite flashabou (rosa) på kroken i detta fall krok str 2.
Blog image
Binder på vingen.
Blog image
Lackar med frugans nagellack. Hon letar efter den fortfarande, he, he, he!
Blog image
Här har jag bundit upp flugor i strl 6 och 10.
Blog image

Flugan på bildserien har krok strl 2 men jag binder även dessa i storlek 10, 8, 6, 4 och 2. Helst med krokar i guld och silver. Fungerar säkert lika bra med vanliga krokar oxå. Nu kan man binda dessa snabbare och enklare om man vill och jag kommer att återkomma om detta och hur man tillverkar tackel.

Skitfiske på er mina damer och herrar.

/ SeppoMakrill!Övrigt

Posted by Seppo Tue, July 17, 2018 09:01:09

Det här året har jag haft förmånen att få fiska utefter Öresundskusten. Massor av nya arter som jag inte ens har varit närheten av tidigare. Tur har jag dock som en tok, för jag har fått lära känna en handfull inbitna kustfiskare. Var och en av dessa med Bato i spetsen har specialiserat sig på olika arter såsom Makrill, Torsk, Rödspätta, Sej med mera. Har blivit matad med tips av dessa herrar. Nu när Makrillen har landat efter Öresundskusten så var jag givetvis på plats. Med lätta grejer, tunna flätlinor, hempulade Makrilltackel så klättrade jag en stund på Kullen och hittade en vettig plats fast ca två "2" meter ovanför vattenytan. Snapsdrag på 15g som sänke, 3st hempulade flugor från en ostbågspåse ovanför och 0,08mm flätlina. Dängde ut mot sundet ca 30m. Lät tacklet sjunka en stund och började veva in. Efter några vevtag brakade helvetet lös. Det riste så in i h*****e i mitt UL-spö så det var inte klokt. Lyckades få in tre stycken fina Makrillar till klippkanten då jag insåg att jag har ett stort, stort problem framför mig såsom att lyfta upp dessa ca två meter upp med mitt UL-spö. Givetvis så brast linan hela "FYRA" gånger, två av dessa brast linan redan efter fyra sekunder eller som Magnus Uggla sjunger -På fyra sekunder trallallaaa! innan jag insåg att detta "geur" inte som vi säger här på ön. Snabbt till stugan för att byta prylar till mitt HardCore spö med 0,25 flätlina. Snabbt tillbaka. Snabbt o snabbt tja så snabbt det går att klättra och samtidigt vara säker på att inte falla tio meter.Det tog en och en halv timme för att vara mer exakt. Väl tillbaka och nu fungerade det betydligt bättre. Bara att lyfta upp makrillen två meter utan problem. Behöver jag säga att jag var ganska svett men lycklig efter detta.

Jag kommer att återkomma om hur jag binder mina ostbågsflugor och hur jag knyter tacklet. Givetvis så går dessa att omvandla till strömmingstackel osv.

Jag gett mig fanken på att landa Makrill med mitt UL-spö och som top off the line givetvis med mitt flugspö.

/ Seppo

Ostbågspåse. Denna folie är otroligt stark. Inte en repa på folie efter tjugotalet makrillar.

Blog imageFärdiga flugor bara att knyta på. Krok strl 2 och tafs 0,50mm.
Blog imageMycket klättring blir det.
Blog imageSegerns sötma när prylarna håller för ett lyft.
Blog imageFina bitar. Frugan överlycklig och så även jag.
Blog imageRökt Makrill smakar inte helt fel.
Blog image